Το Taekwondo είναι κορεάτικη παραδοσιακή πολεμική τέχνη και άθλημα. Η προέλευσή της επιστρέφει 4000 έτη πριν. 

Οι κινήσεις του Taekwondo  στο παρελθόν ήταν για να προστατευθεί κάποιος  από τον αντίπαλο. 

Κάτω από την ανάγκη να παρατηρηθεί η εμφάνιση και η μετακίνηση του άγριου ζώου,  γρήγορες  και  ενστικτώδεις κινήσεις της αυτοάμυνας αναπτύχθηκαν και εκπαιδεύθηκαν. 

Αφότου επεξεργάστηκαν όλα αυτά, το σύγχρονο Taekwondo έχει αναπτύξει μπλόκ – λακτίσματα & γροθιές ως βασικές κινήσεις.

Η mural ζωγραφική των αρχαίων τάφων του βασιλείου Koguryo και τα αρχεία του βασιλείου Baekjae αποδεικνύουν την ύπαρξη των παρόμοιων πολεμικών τεχνών στο Taekwondo. Επίσης, ένα άλλο αρχείο από το βασίλειο Shilla λέει ότι οι άνθρωποι εξασκήθηκαν σε τεχνικές αυτοάμυνας. Όλες αυτές τις πολεμικές τέχνες πέτυχαν στο βασίλειο Koryo και το βασίλειο Josun. 

Η Ιστορία του Τάε Κβον Ντο

Τα αρχαία χρόνια, στην περιοχή της χερσονήσου της σημερινής Κορέας υπήρχαν τρία βασίλεια:

 

1.    Koguryo (37 π.Χ. - 668 μ.Χ.) 

2.    Paekje (18 π.Χ. - 600 μ.Χ.)

3.    Silla (57 π.Χ. - 935 μ.Χ.)

 

Οι Silla ενοποίησαν τα βασίλεια μετά από την νίκη τους στον πόλεμο ενάντια στους Paekje το 660 μ.Χ. και στους Koguryo το 668 μ.Χ. Το Hwa Rang Do έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτήν την ένωση. Οι Hwa Rang ήταν μια νέα ομάδα ευγενών, η οποία αφιερώθηκε στην καλλιέργεια του μυαλού και του σώματος και στο να υπηρετεί το βασίλειο Silla. Η καλύτερη μετάφραση του ονόματος HwaRang θα μπορούσε πιθανότατα να είναι "ανθισμένη νιότη" (Hwa ="λουλούδι", Rang="νέος άνδρας"). Όσοι ασκούνταν στο HwaRang Do είχαν έναν κώδικα τιμής και εκπαιδεύονταν σε διάφορες φόρμες-τεχνικές των πολεμικών τεχνών, συμπεριλαμβανομένου του Taekyon και του Soo Bakh Do. Ο αρχαιός κώδικας τιμής του HwaRang αποτελεί το φιλοσοφικό υπόβαθρο του μοντέρνου Tae Kwon Do.

Ακολούθησε μία περίοδος ειρήνης όπου το HwaRang μεταλλάχθηκε από μια καθαρά στρατιωτική οργάνωση σε μία οργάνωση που ειδικευόταν στην ποίηση και την μουσική. Ήταν το 936 μ.Χ. όταν ο Wang Kon ίδρυσε την δυναστεία Koryo, της οποίας το όνομα οφείλεται σε σύντμηση του Koguryo. Το όνομα Κορέα προήλθε από την δυναστεία Koryo.

 

Το σύγχρονο Tae Kwon Do επηρεάστηκε από πολλές άλλες πολεμικές τέχνες. Η σημαντικότερη αυτών των τεχνών είναι το ιαπωνικό Karate. Αυτό συνέβη, επειδή η Ιαπωνία κατέκτησε την Κορέα από το 1910 μέχρι το τέλος του Β’ παγκόσμιου πολέμου. Κατά τη διάρκεια του Β’ΠΠ, μέρος των κορεατικών στρατιωτικών δυνάμεων εκπαιδεύθηκε στην Ιαπωνία. Κατά τη διάρκεια τής κατοχής της Κορέας, οι Ιάπωνες προσπάθησαν να σβήσουν όλα τα ίχνη του κορεατικού πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων των πολεμικών τεχνών. Οι επιρροές που η Ιαπωνία έχει δώσει στο Tae Kwon Do φαίνονται στις γρήγορες, κυκλικές μετακινήσεις, οι οποίες χαρακτηρίζουν τα διάφορα ιαπωνικά συστήματα πολεμικών τεχνών. Μετά από τον Β’ΠΠ, όταν η Κορέα έγινε ανεξάρτητη, διάφορα συστήματα (kwans) προέκυψαν. Αυτά τα kwans ήταν:

•    Chung Do Kwan 

•    Moo Duk Kwan 

•    Yun Moo Kwan 

•    Chang Moo Kwan

•    Oh Do Kwan 

•    Ji Do Kwan 

•    Chi Do Kwan 

•    Song Moo Kwan 

Τα Kwans ενώθηκαν το 1955 ως Tae Soo. Στην αρχή του 1957, το όνομα Tae Kwon Do υιοθετήθηκε από διάφορους δασκάλους των κορεατικών πολεμικών τεχνών, λόγω της ομοιότητάς του στο όνομα Tae Kyon

Ο στρατηγός Choi Hong-Hi απαίτησε από το στρατό να εκπαιδεύεται στο Tae Kwon Do, έτσι οι πρώτοι σπουδαστές Tae Kwon Do ήταν Κορεάτες στρατιώτες. Η αστυνομία και η Πολεμική Αεροπορία έπρεπε να μάθουν Tae Kwon Do επίσης. Εκείνη την περίοδο, το Tae Kwon Do ήταν μόνο μια κορεατική εκδοχή του Shotokan Karate. Το 1961 η Κορεάτικη Ένωση Tae Kwon Do προέκυψε από την συνένωση των οργανώσεων του Soο Bakh Do και του Tae Soo Do. Το 1962 η Κορεατική Ερασιτεχνική Αθλητική Ένωση αναγνώρισε την Κορεατική Ένωση Tae Kwon Do και το 1965 το όνομα άλλαξε από το στρατηγό Choi σε Ένωση Tae Kwon Do (K.T.A.). Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην K.T.A., κλήθηκε να αρχίσει το I.T.F. ως διεθνή κλάδο του K.T.A. Το 1961 όμως η νότια κυβέρνηση νικήθηκε και ο Στρατηγός Choi Hong-Hi έφυγε για την Αμερική όπου καθιέρωσε το I.T.F. ως χωριστή οντότητα δύο έτη αργότερα.

Πραγματοποιήθηκαν επιδείξεις σε όλο τον κόσμο και χρειάστηκε πολύς χρόνος μέχρι να σημειωθεί πραγματική πρόοδος αλλά τελικά, το 1973, ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Tae Kwon Do (W.T.F.). Το 1980, η W.T.F. αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1988 το Tae Kwon Do καθιερώθηκε ως άθλημα επίδειξης. Το έτος 2000 έκανε το ντεμπούτο του ως επίσημο ολυμπιακό άθλημα. Υπήρξαν επίσης διάφορες προσπάθειες να ενοποιηθεί το I.T.F. και το W.T.F. Tae Kwon Do, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αποφέρει καρπούς.

Το Taekwondo άρχισε να συστηματοποιείται από το ίδρυμα της ένωσης της Κορέας το 1961  και υιοθετήθηκε ως ένα επίσημο παιχνίδι ενός εθνικού αθλητικού μίτινγκ  το 1963 για πρώτη φορά. Το όνομα Taekwondo λήφθηκε επίσημα από την ένωση της Κορέας Taekwondo το  1965. Σήμερα είναι μία από τις πιο διαδεδομένες τέχνες στο κόσμο με 172 χώρες μέλη. 

Οι πιο παλιές μαρτυρίες άσκησης πολεμικών τεχνών στην Κορέα χρονολογούνται περίπου από το 50 π.Χ. Αυτές οι μορφές κορεατικών πολεμικών τεχνών είναι γνωστές ως «Taek Kyon». Στοιχεία για το ότι οι πολεμικές τέχνες ασκούνταν εκείνη την περίοδο βρέθηκαν σε τάφους όπου οι τοιχογραφίες παρουσιάζουν δύο άτομα σε θέση πάλης.