Στο Ταε Κβον Ντο, όπως και σε άλλες πολεμικές τέχνες, χρησιμοποιείται ένα ιεραρχικό σύστημα ζωνών, το οποίο προσδιορίζει το επίπεδο τεχνικής και εμπειρίας του αθλητή.

 

Συνολικά υπάρχουν 10 βαθμοί, οι οποίοι στα κορεάτικα ονομάζονται Gups. Ο χαμηλότερος βαθμός είναι ο 10ος, ο οποίος αντιστοιχεί στη λευκή ζώνη και ο μεγαλύτερος είναι ο 1ος, ο οποίος αντιστοιχεί στη μαύρη. Πιο συγκεκριμένα η αντιστοίχιση βαθμών με το χρώμα της ζώνης γίνεται ως εξής:

 

Ζώνες

•    10th Gup (Λευκή Ζώνη): Συμβολίζει την αγνότητα καθώς ο αρχάριος μαθητής δεν έχει προηγούμενη γνώση του Taekwon-Do.

•    9th Gup (Μισή κίτρινη Ζώνη) 

•    8th Gup (Κίτρινη Ζώνη): Συμβολίζει τη γη από την οποία φυτρώνει ο βλαστός του φυτού και στο οποίο στάδιο θεμελιώνονται οι αρχές του Taekwon-Do.

•    7th Gup (Μισή πράσινη Zώνη) 

•    6th Gup (Πράσινη Zώνη): Συμβολίζει την ανάπτυξη του φυτού όπως και στο Taekwon-Do εδώ ξεκινά η ανάπτυξη της ικανότητας του μαθητή.

•    5th Gup (Μισή μπλε Zώνη) 

•    4th Gup (Μπλε Zώνη): Συμβολίζει τον ουρανό προς τον οποίο μεγαλώνοντας το φυτό μετατρέπεται σε δέντρο όπως η εξάσκηση Taekwon-Do αναπτύσσεται.

•    3rd Gup (Μισή κόκκινη Zώνη) 

•    2nd Gup (Κόκκινη Zώνη): Συμβολίζει κίνδυνο και εφιστώντας την προσοχή του μαθητή να έχει αυτοσυγκράτηση και να προειδοποιεί τον αντίπαλο του.

•    1st Gup (Μισή Μαύρη Zώνη) 

•    1st Dan (Μαύρη Zώνη): Το αντίθετο του λευκού, και άρα ο συμβολισμός της ωριμότητας και της προχωρημένης γνώσης του Τάε Κβον Ντο. Συμβολίζει επίσης την τόλμη και το θάρρος αυτού που τη φοράει.

Η νέα ζώνη αποκτάται μετά από εξετάσεις στις οποίες ο αθλητής εφαρμόζει κυρίως τεχνικές ενάντια σε φανταστικούς αντιπάλους (τουλ ή πουμσε), παρόντως του δασκάλου και άλλων κριτών. Όσο ο αθλητής έχει κάτω από μαύρη ζώνη, βρίσκεται στον βαθμό των κουπ. Στην λευκή ζώνη έχει 10 κουπ. Κάθε φορά που αλλάζει ζώνη, τα κουπ του μειώνονται κατά 1 ώσπου να αποκτήσει ένα κουπ στην μισή μαύρη ζώνη. Μόλις πάρει τη μαύρη ζώνη αποκτάει ένα νταν άνω των 15 ετών & κάτω των 15 ονομάζεται Poom. Στη συνέχεια, μπορεί να συνεχίσει να δίνει εξετάσεις στην εθνική ομοσπονδία Τάε Κβο Ντο της χώρας του για να αποκτήσει περισσότερα νταν. Ο μέγιστος αριθμός νταν είναι 9.

Το μαύρο είναι το χρώμα της εξουσίας, της μαεστρίας και της τέχνης. 

Το Taekwon-Do αποδίδει σεβασμό, ευγένεια, απλότητα και αυτοπειθαρχία. Προάγει το συντονισμό την αυτοσυγκέντρωση και αντίδραση καθώς και υπομονή και επιμονή. Με την πολύχρονη εκπαίδευση προάγεται η αρμονική αλληλεπίδραση της σωματικής δύναμης με την Νοητική Ένταση και τις δεξιοτεχνίες.

Το Taekwon-Do δεν είναι ένα ακόμα άθλημα, είναι στάση ζωής. Είναι πρόκληση εφ΄όρου  ζωής. Είναι σωματική και πνευματική δύναμη μέχρι τα βαθειά γεράματα.

 

Στη μαύρη ζώνη υπάρχουν 9 Dan. Με κάθε DAN o αθλητής επιτυγχάνει το υψηλότερο στάδιο της ολοκήρωσης της πολεμικής τέχνης.

Το Taekwondo χρησιμοποιεί το μεγάλο ή μικρό μέρος του σώματος για να επιτεθεί στον αντίπαλο από τις τεχνικές όπως Jireugi, Chigi και Chagi. Επίσης υπερασπίζει το σώμα με την τεχνική Makki  (μπλόκ) ενάντια σε αυτές τις τεχνικές αντιπάλου και αποτελείται από διαφορετικές τεχνικές.

Η κατάρτιση αυτών των τεχνικών ενισχύει τη διανοητική δύναμη καθώς επίσης και το σώμα. Είναι επίσης μια άλλη κατάρτιση της σωστής κρίσης που χωρίζει τη δικαιοσύνη από την αδικία. Ανάλογα με το στόχο της επίθεσης και της υπεράσπισης, το βασικό Taekwondo μπορεί να παρουσιάσει διάφορες μετασχηματισμένες τεχνικές με το συνδυασμό ή την αλλαγή της τεχνικής.

Μαύρη ζώνη   Poomsae